Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAMO RJEŠENJE

Borite se s kožom sklonom aknama? Dermatologinja otkriva što nikada ne biste trebali koristiti na njoj

shutterstock
20.03.2024.
u 16:30

Istraživanja pokazuju da oko 85 posto populacije u dobi između 12 i 24 godine muku muči s prištićima i ožiljcima, koji u pojedinim slučajevima mogu ostaviti dugoročne posljedice na licu

Akne su jedan od najvećih problema tinejdžerske dobi. Promjene u razini hormona, genetika, sklonost upalama samo su neki od razloga zašto dolazi do njihove pojave. Istraživanja pokazuju da oko 85 posto populacije u dobi između 12 i 24 godine muku muči s prištićima i ožiljcima, koji mogu ostaviti dugoročne posljedice na licu zbog prevelikog lučenja sebuma što dovodi do začepljenja pora. Isto tako akne ostavljaju posljedice i na samopouzdanje adolescenata jer se često zbog toga osjećaju loše što može utjecati na izbjegavanje druženja s vršnjacima, a mogu izazvati stres, tjeskobu i depresiju. Unatoč tomu, problem nije nerješiv. Donosimo vam savjete dermatologice, dr. Maje Kovačević što izbjegavati ako imate problematičnu kožu sklonu aknama.

Denaturirani i stearilni alkohol česti su sastojci tonika, ali mogu isušiti i iritirati kožu. Uklanjanje previše ulja s kože potaknuti će tijelo da pretjerano proizvodi sebum, a previše sebuma dovodi do začepljenja pora i prištića. Umjesto alkohola preporučuju se aktivni sastojci poput glikolne i salicilne kiseline, koji smanjuju vidljivost pora.

Sulfati se često nalaze u sredstvima za čišćenje i šamponima. Mogu ukloniti ulja s kože i ostaviti je suhom, slično kao što alkohol isušuje kožu. To može pojačati učinak isušivanja što dovodi do prekomjerne proizvodnje sebuma i stvaranja akni. Preporučuje se koristiti pjenušave gelove za bez sulfata kako biste imali osjećaj čiste kože.

Silikoni ispunjavaju linije i pore kako bi stvorili gladak izgled kože, a čest su sastojak primera i BB krema. Kako kako stvaraju zaštitni film na koži i teže se ispiru, mogu ‘zaključati’ prljavštinu i sebum u koži. Umjesto primera sa silikonom preporučuje se koristiti primere na bazi vode koji hidriraju kožu, a i matiraju je.

VEZANI ČLANCI:

Kokosovo ulje dobro je za kosu, no za kožu lica ne odgovara svakome
Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje i kakao maslac koji, iako imaju hidratantna svojstva za kožu, komedogeni su sastojci koji začepljuje pore. Izvrstan je za kosu, no za kožu lica ne odgovara svakome. Također je bitno izbjegavati mineralna ulja koja se često koriste u hidratantnim kremama i kozmetici, tekuća je mješavina ugljikovodika dobivenih od nafte i može biti mogući otrovni ili alergen ljudskog imunološkog sustava. Lanolin pomaže održati kožu mekom i hidratiziranom. no može začepiti pore i teško ga je ukloniti ga s kože što dovodi do daljnje iritacije. Alternativni sastojci su shea maslac i ulje sjemenki konoplje, koja nisu komedogena. 

Parabeni se često nalaze u različitim proizvodima za njegu kože; koriste se kao konzervansi jer produžuju rok trajanja proizvoda. Mogu izazvati iritacije i upale pa ih je najbolje izbjegavati ako imate kožu sklonu aknama.

Mnogi proizvodi za njegu kože sadrže sintetičke mirise, koji mogu iritirati kožu. Ovi mirisi obično sadrže alkohol, a mogu i isušiti kožu. Izbjegavajte proizvode s mirisom. Kako se smjesa mirisa može navesti pod različitim imenima sastojaka, uključujući neka esencijalna ulja i mirisne biljne ekstrakte, provjerite naljepnice kako biste pronašli proizvode bez mirisa.

Oksibenzon je UV blokator, koji se često nalazi u kremama za sunčanje, puderima i proizvodima za njegu kože. Može začepiti pore i pogoršati izbijanje akni. Umjesto toga odaberite UV zaštitu koja sadrži titanijev dioksid ili cink oksid.

Umjetne boje često se koriste u proizvodima za njegu kože kako bi im se dao specifičan izgled, no one mogu iritirati kožu. Umjesto toga, izbjegavajte proizvode neobičnih boja i umjesto toga birajte proizvode s oznakom ‘hipoalergeni’.

dr. Maja Kovačević
Foto: Privatna arhiva

Iako akne mogu utjecati na oba spola, muškarci su skloniji težim oblicima u adolescenciji dok ih žene imaju tijekom životnih promjena poput menstruacije, trudnoće i menopauze. To govori da da hormonske promjene imaju značajan utjecaj na pojavu akni kod žena u kasnijoj dobi. Osim odgovarajuće kozmetike, pomoći mogu i tretmani lica.

- Dvadesetogodišnji muškarci najčešće na konzultacije dolaze radi ožiljaka nakon akni u adolescenciji. Preferiraju minimalno invazivne metode poput microneedlinga i kemijskog peelinga – zaključila je dr. Kovačević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije